Els Die Balearen de l’Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria

Portada d’un dels Die Balearen

La col·lecció del Die Balearen és una de les més destacades de la Biblioteca Balear del monestir de la Real. No obstant això, s’ha de matisar que l’antologia que s’hi conserva és incompleta, atès que l’original consta, en total, 7 volums i 2 separates, una dedicada a Palma, i l’altre a l’illa de Menorca. A la nostra biblioteca, conservam els volums 5, 6, 7, i les dues separates, els quals estan digitalitzats a la Biblioteca Digital de les Illes Balears

L’arxiduc Lluís Salvador d’Habsburg-Lorena (1847-1915), nascut a Florència i membre de la casa imperial austrohongaresa, va tenir una relació molt profunda amb les Illes Balears, la qual cosa es reflecteix en la compilació dels volums dedicats a l’arxipèlag. El primer cop que viatjà a Mallorca fou l’any 1867, però hi passà diverses temporades al llarg de la seva vida (RIERA, 2015, 8). L’arxiduc és un exemple dels viatgers que, durant el segle XIX, passaren per l’illa, imbuïts de l’esperit romàntic propi de l’època, en la línia del que havien fet altres com George Sand o J. B. Laurens.  

Al llarg de la seva trajectòria, va escriure al voltant de cinquanta-cinc llibres, a més d’una extensa correspondència i gran profusió d’articles. A banda, durant la seva estada a Mallorca, va ser impulsor d’activitats científiques i culturals. La compilació del Die Balearen és una de les seves principals fites; es tracta d’una gran enciclopèdia on es descriuen tots els aspectes de la realitat de les Balears d’aquell temps (CAÑELLAS, 1997, 28), i, per tant, tracta temes tan diversos com demografia, religió, flora i fauna, agricultura, folklore, cultura o art. És una col·lecció que en el seu moment va tenir força transcendència —fins i tot, va rebre alguns premis en exposicions internacionals—i, encara avui dia, és de consulta gairebé obligada per emprendre qualsevol investigació sobre les Balears del segle XIX (CAÑELLAS, 1997, 28). 

Els sis exemplars que conservam a la Real tenen en comú l’enquadernació en tapa dura, folrada de tela amb relleus gofrats i daurats amb decoració neoclàssica i l’escut de les Balears al centre. L’interior, que presenta diversos exlibris dels Missioners dels Sagrats Cors, combina el text –a dues tintes i emmarcat— amb gravats, alguns en color i altres en blanc i negre, que representen diferents paisatges naturals o urbans dels espais que s’esmenten al text. És interessant notar que a les il·lustracions s’indica que es reserva el dret de reproducció de la imatge. En definitiva, la col·lecció dels Die Balearen està dotada d’un important valor historicoartístic, i la seva digitalització a la Biblioteca Digital de les Illes Balears és una passa més envers la seva conservació i valoració. 

_____________________________________________________________________ 

CAÑELLAS SERRANO, Nicolau S., El paisatge de l’Arxiduc, Palma, Institut d’Estudis Baleàrics, 1997. 

MOLL I BLANES, Isabel, “L’arxiduc Lluís Salvador, entre la història i la historiografia”, Bolletí de la Societat Arqueològica Lul·liana: Revista d’Estudis Històrics, nº 72, 2016. 

RIERA, Carme, L’arxiduc dins l’imaginari illenc, Palma, J. J. de Olañeta, 2015. 

TRIAS MERCANT, Sebastià, L’arxiduc Lluís Salvador, una història de vida, Palma, Edicions Cort, 1994.