Celebració del Dia Internacional dels Arxius a la Universitat de les Illes Balears

El passat divendres 7 de juny va tenir lloc a la Sala de Graus de l’edifici Ramon Llull, al campus universitari, l’acte de commemoració del Dia Internacional dels Arxius, que es celebra el 9 de juny. Els orígens d’aquesta cita es deuen a la data de creació del Consell Internacional d’Arxius (ICA) l’any 1948, sota el patrocini de la UNESCO. Des de l’any 2009, institucions i entitats arxivístiques d’arreu del món s’han anat sumant a la celebració d’aquesta efemèride. Des del Servei de Documentació i Arxiu de la UIB, s’ha organitzat un esdeveniment amb el qual s’ha volgut reivindicar la importància del fons bibliogràfic i documental del monestir de la Real, que des de l’any 2023 és gestionat per la universitat gràcies a un conveni de col·laboració amb els Missioners del Sagrat Cor i el Consell de Mallorca. 

L’acte ha consistit, d’una banda, en la realització de tres conferències, i, per altra, en l’organització d’una petita mostra de les col·leccions, que estarà exposada fins al dia 21 de juny a la mateixa Sala de Graus. En la primera d’elles, a càrrec de l’historiador i prior de la Real Josep Amengual, hem gaudit d’una introducció al fons bibliogràfic i arxivístic del conjunt monàstic; en la segona, la companya de la Unitat de Projectes Documentals Margalida Massanet ha explicat les feines acomplertes per la Unitat al llarg del darrer any, amb relació als fons; per concloure, el cap del Servei de Documentació i Arxiu de la UIB, Joan Espina, ha compartit les experiències i perspectives de futur de la Plataforma d’Arxius Històrics de les Illes Balears (PAHIB). 

A més, s’ha inaugurat l’exposició titulada Les col·leccions de la Real, una selecció d’algunes peces significatives, que evidencien la diversitat formal i temàtica dels fons. En les vitrines s’hi poden trobar llibres pertanyents a la Biblioteca Balear, al Fons Antic o al fons de manuscrits, així com a l’hemeroteca. A banda, s’ha inclòs documentació arxivística dels fons del metge Pere Felip Monlau i de l’arqueòleg Cristòfol Veny, ambdós en procés de treball. La mostra es completa amb la inclusió de panells amb reproduccions de diferents documents i llibres de la col·lecció, d’entre els quals destaquen, per exemple, una epístola de Carles V, una de Ferran el Catòlic, o alguns llibres de Ramon Llull impresos al segle XVI.