Peça del mes de maig

Revista Lluc: de la devoció religiosa a la reflexió cultural 

Per aquest mes de maig vos presentam una de les peces més rellevants de la nostra hemeroteca, la revista de divulgació Lluc. Una de les seccions més importants del conjunt documental del Monestir de la Real és la seva hemeroteca. Aquest fons el formen centenars de publicacions creades i editades a les Balears i que ha estat recopilada al nostre catàleg al llarg dels anys. 

Primer número de la revista Lluch del fons d’hemeroteca.

La revista Lluch va veure la llum per primera vegada el 1921 com una iniciativa dels Missioners dels Sagrats Cors, amb una marcada vocació religiosa i espiritual, vinculada al santuari de Lluc. Durant els seus primers anys, era una publicació de caràcter pietós, escrita principalment en castellà i destinada a enfortir la devoció cristiana. Tanmateix, amb el temps, va anar integrant elements de la cultura mallorquina i catalana, fins a convertir-se en un espai fonamental per a la preservació de la identitat illenca i de la llengua pròpia, especialment durant els anys de la dictadura franquista. 

La revista va anar guanyant presència del català mitjançant seccions de temàtica folklòrica i literària, i durant els anys seixanta va experimentar una transformació significativa. Amb la direcció del pare Cristòfol Veny, es va apostar decididament per una publicació totalment en català, malgrat l’oposició de sectors eclesiàstics. A partir de finals dels seixanta, “Lluch” es transformà en “Lluc” i es consolidà com a publicació cultural oberta, deixant enrere el seu enfocament exclusivament religiós per centrar-se en la realitat social i cultural de les Balears. 

Primer número de la revista Lluc publicat exclusivament en català.

En les dècades següents, amb el suport de l’Obra Cultural Balear, la revista es va convertir en un referent de pensament crític, obrint-se a temes diversos com l’autogovern, el feminisme, la història i la producció literària contemporània. Una de les seves senyes d’identitat esdevingué la publicació de monogràfics, i la inclusió de seccions regulars sobre llibres, cultura i societat. Tot i la desvinculació amb l’Obra Cultural el 1987, Lluc va mantenir el seu compromís amb la llengua i la cultura catalanes. 
 
Des de 2004, sota la gestió de l’editorial L’Espurna i amb noves incorporacions al consell de redacció, Lluc es presenta com una revista de reflexió cultural amb el subtítol Revista de cultura i d’idees. El canvi d’etapa inclou una nova imatge, la participació d’autors joves i una aposta clara per temes d’actualitat. La secció religiosa tradicional ha desaparegut, però la publicació conserva l’esperit fundacional, ara canalitzat cap al diàleg entre cultura, societat i pensament. 
 
Amb més de cent anys de vida, Lluc segueix sent una publicació de referència en l’àmbit cultural de les Illes Balears, fidel a la seva essència però adaptada als reptes del present. 

Gràcies a les col·laboracions entre el Consell de Mallorca i la Universitat de les Illes Balears, amb la iniciativa de la Biblioteca Digital de Mallorca, es vol posar a l’abast de la ciutadania les publicacions periòdiques i de major producció científica, erudita i cultural de Mallorca. La revista Lluc forma part d’aquesta iniciativa, i amb la seva digitalització i preservació, es garanteix la seva pervivència al llarg dels anys. Aquesta digitalització es va completar amb volums únics que s’han extret del fons d’hemeroteca del Monestir de la Real, i la podeu trobar al següent enllaç, encara que es troben en procés i no hi són tots els números. Els números que falten es poden trobar físicament a la Biblioteca del monestir.

Primer número de la revista Lluch disponible a la Biblioteca Digital de Mallorca.

Trobat, G. S. (2009). La revista Lluc: una fidelitat que perdura, oberta al futur. Els estudis i la premsa local al segle XXI (pp. 141-148). Institut d’Estudis Baleàrics.