Peça del mes de novembre

La Nomonica Practica Balear. Que enseña a delinear y trazar los relojes de sol mas principales, Geronimo Berard Solá (1779) 

Diagrama per calcular la posició del sol

Aquest tractat de gnomònica —ciència que estudia la realització de rellotges solars— convertí a Jeroni Berard i Solà en un dels gnomonistes mallorquins més destacats del segle XVIII. L’autor, nascut en el si d’una família acomodada, estudià Belles Arts i Matemàtiques a Madrid, i arribà a ser diputat del Regne de Mallorca i director de l’Escola de Dibuix de la Real Societat d’Amics del País de Mallorca (Diccionario Biográfico Electrónico). Una altra de les seves obres cabdals és Viaje a las villas de Mallorca (1789), un treball inacabat on recollí la història, geografia i art dels pobles i municipis, incorporant plànols iconogràfics (Gran Enciclopèdia de Mallorca). 

La Nomónica Práctica Balear, que va arribar a la biblioteca de la Real a partir d’una compra efectuada l’any 1934 pel pare Gaspar Munar, es diferencia d’altres tractats coetanis perquè, tal com apunta l’autor a la introducció, ofereix una explicació pràctica i senzilla sobre la fabricació de rellotges solars, sense necessitat de què el lector sigui expert en matemàtiques. Pel que fa al contingut, esmenta les obres de gnomònica conegudes en el moment, i analitza la delineació de distints tipus de rellotges de sol, per exemple, amb hores babilòniques o italianes (DBE).  

Un dels aspectes més interessants és que inclou diverses làmines desplegables, amb tinta negra i vermella, on es mostren distintes taules, càlculs matemàtics i dissenys de parts dels rellotges. El manuscrit presenta una tipografia llegible i clara, en consonància amb el seu to didàctic, i destaca un exlibris a la primera pàgina, on es representen distints motius relacionats amb les humanitats (un bust escultòric, un llibre, una paleta de pintura o elements arquitectònics) i, al centre, el nom de l’autor. Les pàgines estan fetes amb paper, mentre que la coberta, més moderna, és de pergamí. L’estat general de conservació és prou bo, a excepció d’algunes marques puntuals de foxing.  

Aquesta peça, que forma part de la col·lecció de selecti libri compilada pel pare Munar, gaudeix d’una importància primordial dins el fons bibliogràfic de la Real, en particular, i dins l’àmbit de la gnomònica balear, en general. És un reflex de l’esperit il·lustrat del segle XVIII, que afectà molts camps de coneixement, com les matemàtiques i, específicament, l’art de dissenyar rellotges de sol. Es pot consultar la versió digitalitzada a la Plataforma d’Arxius Històrics de les Illes Balears

______________________________________________ 

DOLÇ I DOLÇ, Miquel, Gran Enciclopèdia de Mallorca, Vol. 2, Palma, Promomallorca, 1989-1997. 

Real Academia de la Historia. Diccionario Biográfico Electrónico. (s.d.). Jerónimo Boix de Berard y de Solá. https://dbe.rah.es/biografias/20597/jeronimo-boix-de-berard-y-de-sola  

SANZ DE LA TORRE, Alejandro, “La arquitectura de Palma de Mallorca en el grabado ilustrado (Siglos XVIII y XIX)”, Boletín de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, núm. 73, 1991. 

Peces per la fabricació del rellotge de sol
Exlibris de l’autor, Berard i Solà