La Història de Mallorca de Bonaventura Serra Ferragut (1771)

Aquest manuscrit, escrit per Bonaventura Serra i Ferragut, és una mostra inestimable dels esforços que es feren, durant la Il·lustració mallorquina, per racionalitzar i entendre el món circumdant, i en concret, per oferir una història de Mallorca prou sistematitzada i contrastada, malgrat les mancances lògiques del seu context de producció. L’autor, format a la Universitat Lul·liana, és un exemple de l’erudició il·lustrada del segle XVIII; considerat historiador, botànic i pintor, va escriure tractats de matèries diverses com medicina, història o jurisprudència.
La nombrosa correspondència que mantingué amb il·lustrats coetanis com Pedro Rodríguez de Campomanes, ministre de Carles III, o Gregori Maians, ens parla d’una xarxa de contacte entre la minoria culta del país, que es desenvoluparia també, en un cercle més reduït, a les Balears, marcant un precedent del que seria la Societat Mallorquina d’Amics del País (PASQUAL, 2003, 22). L’obra de Bonaventura Serra comprèn més de seixanta manuscrits, amb una varietat de contingut que ens confirma el seu eclecticisme intel·lectual. Entre les seves idees hi podem trobar una crítica a l’endarreriment d’Espanya respecte a altres països europeus, i és evident que simpatitzava amb el reformisme il·lustrat (DBE).
Història de Mallorca és un manuscrit de 810 pàgines a través de les quals l’autor traça un repàs pels principals esdeveniments històrics de l’illa. Cal tenir en compte que no és un manual molt rigorós, ja que sovint abusa d’exaltació patriòtica, exagerant les proeses i valors dels mallorquins (PASQUAL, 2003, 19). Està redactat en castellà, amb una part central en llatí, i escrit tot a mà (criden l’atenció alguns canvis de lletra) i amb nombroses anotacions al marge, excepte un annex mecanografiat al final. El document no inclou cap il·lustració i, en general, té una aparença bastant austera, en què destaquen puntuals lletres capitals més ornades, però en blanc i negre. Exteriorment, presenta una enquadernació moderna de pell.
L’estat de conservació del document, en general, és prou bo, tret d’alguna marca puntual de degradació i que el cosit de l’enquadernació està un poc desfet. En la primera pàgina hi podem veure un ex libris que indica la pertinença a la biblioteca dels Missioners dels Sagrats Cors. Podeu consultar la versió digitalitzada d’aquesta Història de Mallorca de Bonaventura Serra a la Plataforma d’Arxius Històrics de les Illes Balears, a l’apartat dedicat al monestir de la Real.
______________________________________________
PASCUAL BENNASAR, M. José, La Historia Natural de Bonaventura Serra i Ferragut (1728-1784), un ilustrado mallorquín, Palma, Ajuntament, 2003.
Real Academia de la Historia. Diccionario Biográfico Electrónico. (s.d.) Buenaventura Serra y Ferragut. https://dbe.rah.es/biografias/8135/buenaventura-serra-y-ferragut
