
Aquest mes d’octubre s’ha inaugurat una nova exposició a la biblioteca de la Real, que estarà disponible fins a finals d’any. La mostra està formada per setze documents autèntics, dictats per diferents reis de les corones de Castella i Aragó, i posteriorment d’Espanya, i comprenen un ampli ventall temporal, entre 1491 (Ferran el Catòlic) i 1930 (Alfons XIII). Les més antigues ens ofereixen una mirada als orígens del que més endavant es coneixeria com a regne d’Espanya, després de la unió de les corones de Castella i Aragó mitjançant el matrimoni entre Ferran II i Isabel I, mentre que algunes de les més recents, signades per Ferran VII, Maria Cristina o Alfons XIII, ens mostren alguns esdeveniments de la contemporaneïtat espanyola.
Les cartes tracten temes relatius a la política, l’economia o les relacions diplomàtiques amb altres països i, així, actuen com a testimonis directes de la vida quotidiana i d’algunes de les decisions que prengueren els monarques de l’època. Tot i això, s’ha de dir que el contingut de la gran majoria no té relació amb el monestir, sinó que probablement hi haurien arribat a partir d’adquisicions realitzades al llarg del segle XX. De fet, només n’hi ha una dirigida a l’abat de la Real, signada per Felip IV l’any 1633, en què es comunica la victòria de l’emperador Ferran II d’Habsburg a una batalla de la Guerra dels Trenta Anys, i s’informa de la mort del rei Gustau II Adolf de Suècia.
A través d’aquest recull de la col·lecció, custodiada a la Real, ens podem acostar a diferents aspectes que ens suggereixen les missives: des de la història que ens transmeten fins al tipus de lletra emprada o l’evolució de la llengua (quasi totes estan escrites en castellà, i dues en llatí), tot passant pels aspectes materials dels documents, alguns manuscrits i altres impresos. Us convidam a tots a visitar una col·lecció que, pròximament, estarà disponible, en format digital, a la Plataforma d’Arxius Històrics de les Illes Balears.
