
Com cada 9 de juny, tornam a celebrar el Dia Internacional dels Arxius. Des de la Biblioteca del Monestir de La Real us volem apropar als diversos fons que es custodien al nostre arxiu, on hi podeu trobar una gran quantitat de documents que formen part del patrimoni històric, cultural i documental de les Illes Balears.

FONS MANUSCRITS
Es tracta d’un dels fons més valuosos del nostre arxiu, amb documents datats entre els segles XIV i XX. Actualment, consta d’uns 600 exemplars inventariats, que ocupen aproximadament 37 metres lineals.
El fons s’estructura en set subfons: Institucional, Històric, Familiar, Literari, Musical, Religiós i Monestir de la Real, cadascun dividit en sèries temàtiques. S’hi poden trobar manuscrits de teologia, filosofia, dret i medicina procedents de l’antiga Universitat Mallorquina, així com llibres d’administració, cròniques i cronicons, testaments, inventaris antics i molt més.
Entre els manuscrits més destacats hi ha el còdex català del Consolat de Mar, de 1385; les Constitucions del Monestir de Santa Margalida, datades al voltant de 1320; i el manuscrit original de la Història de Mallorca de Bonaventura Serra, escrit el 1771.

2. Ejecutoria de la Sentencia dada por el Consejo de Mil y Quinientas en Madrid a 13 Abril de 1796 sobre el pleito que seguia D. Juan Burguer Zaforteza contra D. Antonio Fuster de Salas Sobre el Predio Gaudent 1844 (sig BB-MS-II-146)
3. Carta ejecutoria del Emperador Carlos V y de su madre Juana “La Loca” fallando a favor del Hidalgo D.Pedro de Lifontes de Sevilla, el pleito iniciado sobre extensión de pago de tributos. Año 1534 (sig BB-SL-121)
4. Titulum Doctoratus in Sacra Theologia Perillustris et Admodum Rdi. Dni. Antonii Figuera Pri Canonici Coadjutoris Eclesiae Maioricen 1693-1833 (sig BB SL-94)
5. Fragment d’un còdex musical amb la Passió del Divendres i Dissabte Sant (sig BB-SL-83)
6. Libro de las Buenas Acciones o de Las antorchas refulgentes. Año 1718 de la Era Cristiana (sig BB-SL-82)
Podeu accedir al catàleg i consultar la versió digitalitzada d’alguns d’aquests volums clicant aquí.

FONS D’HEMEROTECA
L’hemeroteca de La Real recull unes 950 publicacions periòdiques d’entre els segles XIX i XXI. En el nostre fons s’hi poden trobar una gran diversitat de publicacions: des de premsa local i revistes de caràcter cultural de Mallorca, fins a publicacions de caràcter religiós, històric i social d’Espanya i l’estranger.
Entre les publicacions més destacables hi podeu trobar la revista “Lluch”, publicació vinculada als Missioners dels Sagrats Cors i que amb temps va arribar a convertir-se en un espai fonamental per a la preservació de la identitat illenca i de la llengua pròpia, especialment durant els anys de la dictadura franquista.
Des de la Universitat de les Illes Balears, i la Biblioteca de La Real es du a terme una tasca de digitalització del conjunt de la revista que podeu consultar a la pàgina web de la Biblioteca Digital de Mallorca.

3. Revista ONA
4. Revista Mayurqa

FONS MONLAU
Es tracta del fons personal de Pere Felip Monlau que va arribar a la biblioteca del Monestir de la Real a través de la donació dels seus familiars.
El fons d’arxiu està compost principalment per documentació de caràcter personal, així com documentació relacionada amb les diferents tasques que va desenvolupar al llarg de la seva vida laboral. També inclou documentació sobre la seva producció intel·lectual i una gran quantitat de correspondència que va mantenir amb diferents personatges rellevants de la seva època. Podeu accedir al quadre de classificació i a la informació i versió digitalitzada d’alguns d’ells clicant aquí.


FONS CRISTÒFOL VENY
Cristòfol Veny Melià, va ingressar a la congregació dels Missioners dels Sagrats Cors l’any 1940. A més de la seva tasca espiritual, és especialment rellevant la seva aportació en matèria d’arqueologia, especialment a les Illes Balears.
El fons arxivístic està compost per 160 capses arxivadores, en les quals es pot trobar documentació personal (correspondència, fotografies, etc.), així com totes les anotacions, dibuixos, plànols, etc., que l’investigador va anar realitzant durant tota la seva vida en les diverses excavacions que va realitzar. És especialment rellevant la tasca d’investigació que va dur a terme a Sa Cometa dels Morts i a la Necròpolis de Cales Coves, de les quals hi ha nombrosa documentació al seu arxiu personal.


FONS GRÀFIC
El fons d’obra gràfica del Monestir de la Real reuneix una valuosa col·lecció de documents històrics, artístics i religiosos, datats principalment entre els segles XVII i XIX. Està format per materials diversos com paper, pergamí i seda, i reflecteix la riquesa cultural de Mallorca, amb especial atenció a la ciutat de Palma.
Entre les peces més destacades hi trobam bules pontifícies, documents de la Santa Seu, així com documentació del Bisbat, de la Universitat de Mallorca, de la Santa Creuada, de la Inquisició i del Poder Reial. El fons també inclou cartografia antiga, goigs, estampes, gravats, postals, oracions, així com mostres d’art gràfic com xilografies, litografies i fotografies històriques.
Aquest fons és una font valuosa per a l’estudi de la història, la religiositat i la cultura visual de les Illes Balears i actualment es treballa per donar accés a tot aquest material.

