Peça del mes de març (3/4)

Carta de la reina Maria Anna d’Àustria a Don Rodrigo de Borja y Llanzol, lloctinet i capità general del Regne de Mallorca (1667)

Imatge d’una de les cares de la carta de Maria Anna d’Àustria (1634-1696)

Per a la peça del mes de març hem decidit fer una edició especial en commemoració del Dia de la Dona que se celebra cada any dia 8 de març. En aquesta ocasió hem triat no una, sinó quatre peces del nostre Arxiu i farem una publicació setmanal de cada una d’elles. Actualment estan exposades a les vitrines de la Biblioteca com a part de la nostra exposició temporal: “Les cartes reials de la Biblioteca del Monestir de la Real” disponible fins a les vacances de Pasqua. Es tracta de quatre cartes signades per quatre reines espanyoles, tres de les quals estan relacionades amb Mallorca. Tot seguit us en fem un resum d’una d’elles.

Carta de Maria Anna d’Àustria a Don Rodrigo de Borja y Llanzol, lloctinent i capità general del Regne de Mallorca, on ordena prendre represàlies contra els francesos a causa de la guerra que han començat amb Espanya. La Reina vol que, després de la ruptura de la pau amb França, s’embarguin tots els béns, hisendes i embarcacions dels súbdits francesos en els dominis del Regne i de la Corona d’Espanya, fins i tot si aquests béns estan fora del país. A més a més, vol que s’assegurin i es registrin detalladament aquests béns fins a tenir noves ordres, garantint la seva custòdia i evitant ocultacions. La Reina instrueix que es dugui a terme amb diligència i responsabilitat, mantenint una total transparència sobre l’execució d’aquestes ordres. 

Es pot consultar la versió digitalitzada a la Plataforma d’Arxius Històrics de les Illes Balears (PAHIB).

Maria Anna d’Àustria (1634-1696), filla de Ferran III del Sacre Imperi Romanogermànic i de Marianna d’Espanya, va ser arxiduquessa d’Àustria, reina consort d’Espanya i regent de la monarquia entre 1665 i 1675. Es casà amb el seu oncle, Felip IV, i fou mare de Carles II, futur rei d’Espanya.  

Com a regent va confiar en Juan Everardo Nithard, fet que li causà oposició política i el destituí el 1669. Després, fins al 1673, governà seguint el testament del seu marit, però posteriorment va cercar suport en Fernando de Valenzuela, un cortesà malvist per la noblesa. 

Durant la seva regència, Espanya va reconèixer la independència de Portugal (1668) i va enfrontar-se a França en la Guerra de Devolució (1667-1668).