Peça del mes d’abril

Àlbum de Mallorca dels germans Sellarés (1889-1893)

Avui vos presentam la peça del mes d’abril dedicada a l’Àlbum de Mallorca dels germans Sellarés. En aquesta ocasió hem triat un llibre d’imatges i no tant de text, però en tot cas una peça emblemàtica més de la nostra col·lecció.  

Imatge general de la coberta del llibre. A la part superior dreta s’observa la imatge de la Porta de Santa Margalida, desapareguda durant l’enderrocament de les murades de Palma al segle XX. A la part inferior dreta s’observa una imatge del Gorg Blau.

L’Àlbum de Mallorca és un llibre de fulletó que es distribuí entre 1889 i 1893, format per una sèrie de 102 fototípies precedides per fulles de paper transparent amb un text descriptiu de cadascuna. L’enquadernació és original i es presenta en tapa dura coberta de pergamí amb decoracions i lletres en daurat i vermell. Aquesta presenta el segell de l’impremta de Palma “Amengual y Muntaner” on els mateixos germans Sellarés recomanaven s’enquadernés la col·lecció una vegada completada (Montaner, 1997). 

En el nostre exemplar enquadernat les làmines tenen unes mides de 29’5 x 21 cm on la imatge té mides variables al voltant de 21’5 x 16’5 cm. Les làmines es repartien guardades en plecs de paper de calc de diferents colors sobre els quals anava escrit el nom del suscriptor i la seva adreça. Existeixen altres exemplars d’aquesta obra a l’Ajuntament de Palma, la Societat Arqueològica Lul·liana o el del Sr. Olañeta a partir del qual Pedro de Montaner feu un llibre l’any 1995 amb les reproduccions de les imatges. 

A finals del segle XIX l’afició per la fotografia era general entre els homes de cultura de Mallorca. Joan Sellarés, d’origen català, regentava junt amb el seu germà un negoci al carrer d’en Brossa núm. 22, de Palma, on realitzaven treballs d’impressió i edició. La tasca dels Sellarés era seguida de prop per la Societat Arqueològica Lul·liana. Fins al 1893, moment en què retornen a Catalunya, són nombroses les seves aparicions al Bolletí amb la realització de gravats i fototípies. La Societat adquiria les imatges que Sellarés feia durant les excursions que realitzaven arreu de l’illa (Miramar, Alcúdia, Bellver, etc.) (Colom, 2015). 

Sembla que Sellarés ja experimentava amb la fototípia a Mallorca el 1885. La fototípia o col·lotip va gaudir de gran acceptació entre 1880 i 1920 ja que permetia obtenir des d’alguns centenars fins a diversos milers d’exemplars (reproduccions de fotografies, targetes postals, edicions d’art, etc.). 

Com a curiositat hem de destacar que al fons fotogràfic de la Real conservam quatre fotografies dels germans Sellarés signades per ells mateixos el 1887. Es tracta de còpies realitzades en paper a l’albúmina, una tècnica fotogràfica molt utilitzada que va desaparèixer definitivament del mercat el 1929 i que s’utilitzava conjuntament amb una altra tècnica el col·lodió.  

Imatges de les albúmines dels germans Sellarés.

Colom Arenas, C. (2015). La participació de la Societat Arqueològica lul·liana a l’Exposició Universal de Barcelona de 1888. Butlletí Societat Arqueològica Lul·Liana, 155.  

Álbum de Mallorca. Presentació de Pedro de Montaner; traducció de Neus Canyelles, Palma de Mallorca: Olañeta, 1997 (Barcelona : Grafos) 

Tesauros – Diccionarios del patrimonio cultural de España – Phototype. (n.d.). https://tesauros.cultura.gob.es/tesauros/tecnicas/1028791.html