Medalla d’or per la Memòria sobre l’enderrocament de les murades de Barcelona

La peça d’aquest mes és un document de rellevància històrica, mitjançant el qual s’atorga la medalla d’or de Barcelona a la figura de Pere Felip Monlau. Aquesta distinció es basa en la seva memòria sobre l’enderrocament de les murades de la ciutat, un esdeveniment significatiu que va tenir lloc l’any 1841. En aquell moment, la ciutat de Barcelona es trobava en una etapa de transformació i modernització, i les murades, que havien estat un símbol de defensa i protecció durant les invasions corsàries, eren percebudes com un element obsolet i antihigiènic.
Amb l’acabament d’aquesta època de conflictes, les murades van començar a ser vistes com un obstacle que impedia l’expansió i el desenvolupament de la ciutat. A mesura que augmentaven les fàbriques i es desenvolupava el progrés industrial, les murades es convertien en una nosa, un focus d’insalubritat que limitava les possibilitats de creixement urbà i de millora de les condicions de vida dels ciutadans. La necessitat de modernitzar la ciutat es feia cada cop més evident.
En aquest context, Monlau va dedicar temps i esforç a preparar unes memòries detallades que exposaven la necessitat de desfer-se d’aquest element de defensa. En el seu treball va argumentar els avantatges que aquesta acció comportaria, no només en termes d’higiene i salut pública, sinó també en matèria de seguretat i desenvolupament industrial. Es va fer una anàlisi exhaustiva de les condicions sanitàries de la ciutat i va destacar com les murades contribuïen a la propagació de malalties i a la creació de zones insalubres. La seva visió innovadora i el seu compromís amb el progrés de la ciutat varen ser reconeguts, i aquesta memòria fou guardonada amb la medalla d’or de l’Ajuntament de Barcelona, un honor que reflecteix la importància del seu treball en la història de la ciutat.
A més, és interessant destacar que aquest document, que es presenta com una carta-fulletó, forma part del fons que la família Moragues-Monlau va donar al Monestir de la Real. Aquesta donació no només preserva la memòria de Monlau, sinó que també ens ofereix una finestra al passat que ens permet entendre millor els canvis socials i urbanístics que varen marcar la Barcelona del segle XIX. La importància d’aquest document radica no només en el seu contingut, sinó també en el seu valor com a testimoni d’una època de transició i renovació per a la ciutat.
El treball de Monlau no només va ser un reflex de les necessitats del moment, sinó que també va anticipar les tendències que marcarien el futur de Barcelona. La seva proposta d’enderrocar les murades va obrir la porta a una nova era de disseny urbà, on la ciutat podia expandir-se i adaptar-se a les noves realitats socials i econòmiques. Es pot consultar la versió digitalitzada a la Plataforma d’Arxius Històrics de les Illes Balears.
Pedro Felipe Monlau. Wikipedia. https://es.wikipedia.org/wiki/Pedro_Felipe_Monlau
Pere Felip Monlau i Roca. Galeria de metges catalans. https://www.galeriametges.cat/galeria-fitxa.php?icod=JD
Pere Felip Monlau. Medalla d’or per la Memòria sobre l’enderrocament de les muralles de Barcelona. PAHIB. https://arxiu-historic.uib.cat/index.php/medalla-dor-per-la-memoria-sobre-lenderrocament-de-les-muralles-de-barcelona-sig-239-3
